Hoe werkt het

Boscompenseren.be is de marktplaats van Vlaanderen waar partijen die bos moeten compenseren in contact kunnen komen met bebossers. Werk samen aan uw boscompensatie in natura.

  • U biedt te bebossen gronden aan

Via de knop `ik heb grond` kunt u de gegevens en vraagprijs (bijv. € 3,00,-/m²) van de door u voor boscompensatie aan te wenden gronden invoeren. Vervolgens wordt u gevraagd te registreren op de marktplaats zodat geïnteresseerden (partijen die in samenwerking met u willen compenseren) contact met u kunnen opnemen. Het is vervolgens aan beide partijen om de nodige afspraken over o.a. de prijs per m² te maken.

  • U zoekt aanbieders om boscompensatie in natura te verwezenlijken

Via de knop `ik zoek grond` komt u op de overzichtspagina. Hier vindt u alle partijen die te bebossen gronden voor boscompensatie aanbieden. Neem contact op met de aanbieder die uw voorkeur geniet en maak de nodige afspraken. Boscompenseren.be biedt handige documenten, zoals een voorbeeldovereenkomst, zodat het proces zo gemakkelijk mogelijk wordt.

Als u een akkoord heeft bereikt, kunt u het formulier dat hoort bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor ontbossing samen invullen en dat bij de gemeente waar de ontbossing plaatsvindt indienen. U ontvangt vanuit de gemeente bericht over de vergunning en het boscompensatievoorstel.

Het is een heel eenvoudig systeem, waarbij ontbosser en bebosser volledig zelfstandig afspraken maken. Het Agentschap voor Natuur en Bos speelt geen actieve rol als bemiddelaar.